Шукати в цьому блозі

вівторок, 8 листопада 2016 р.

Гормони керують людиною?

У повсякденному житті ми часто чуємо різноманітні вислови про гормони на кшталт «гормони грають» чи «гормональний стрес», проте не цілковито усвідомлюємо, що ж таке насправді гормони, як вони впливають на наш фізичний, а найважливіше – психологічний стан. І як вони впливають на нашу радість чи горе, сміх чи сльози, гнів чи задоволення, яку роль відіграють у нашому житті.
[Гормон (грец. Ορμόνη) – це біологічно активна речовина, яку виділяють залози внутрішньої секреції або скупчення спеціалізованих клітин організму і яка цілеспрямовано діє на інші органи та тканини.]
Гормони виконують функцію передавання інформації між органами для їхнього правильного функціонування. Вони забезпечують баланс у роботі організму. Гормони – це молекули з великим потенціалом: для впливу на клітини певного органу потрібна дуже невелика кількість гормонів, іноді лише мільярдна частина грама. Під контролем гормонів відбуваються всі етапи розвитку організму з моменту його зародження до глибокої старості та всі основні процеси життєдіяльності. Саме тому вони настільки важливі для людини.

Ніщо в світі не існує просто так, тож і гормони потрібні людині. Вони керують нашим організмом разом із нервовою системою, за «наказами» яких відбуваються усі процеси. Багатьом уже відомо про так звані гормони радості чи страху.
Гормони радості організм продукує під час вживання смачної їжі, наприклад, шоколаду чи шампанського, а гормони страху – у стресових ситуаціях. Існують й інші, не менш важливі для нашого самопочуття гормони:
Допамін – гормон польоту, який забезпечує злагоджену роботу м’язів, легку ходу, відчуття «метелика». За нестачі його наше тіло ніби тягне до землі, ми відчуваємо важкість, ноги ніби підгинаються. Допамін контролює роботу переднього відділу мозку, знижує больові відчуття, стимулює мислення та викликає відчуття польоту та неймовірного задоволення. Викид цього гормону відбувається, коли ми танцюємо від душі чи граємо на музичних інструментах або… біжимо на місці.
Норадреналін – гормон щастя та полегшення. Його унікальність в тому, що він здатний нейтралізувати адреналін (гормон страху). А все це відбувається таким чином: уявіть, що ви заходите в приміщення, яке освітлюється недостатньо, щоб узяти щось біля дверей з підлоги та краєм ока бачите щось чорне, що вам нагадує мишу. У вашу кров викидається адреналін: тіло стискається як пружина, пульс прискорюється, підвищується тиск, звужуються судини – бойова готовність номер один. Але через кілька секунд ви розумієте, що це чорний осінній листочок, а не ваш найбільший страх. Саме в цей момент і відбувається викид норадреналіну: тиск стабілізується, ви заспокоюєтесь, розслабляєтесь та усміхаєтесь. Спровокувати викид можуть звуки води, лісу, які можна знайти на компакт-дисках у супроводі розслаблюючої музики.
З цих даних стає зрозуміло, що дія гормонів може бути різноманітною, адже вони можуть як зробити життя яскравим, так і погубити його. Тому потрібно берегти себе, щоб гормони не змогли негативно вплинути на організм та в розумних межах стимулювати їх викидання.


2 коментарі: